Aktualności

Archiwum
czwartek, 07 marzec 2019 09:09 | Aktualności

W dniach 4 - 10 marca 2019 r.  obchodzimy Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

Sód jest istotnym pierwiastkiem pełniącym w organizmie człowieka szereg ważnych funkcji – m.in. reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, umożliwia przenoszenie impulsów nerwowych, a także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Odpowiednia podaż sodu jest zatem niezbędna dla zdrowia, a w praktyce dziś mało kto cierpi na jego niedobór. Problemem jest jednak jego nadmiar w diecie, który wiąże się z wieloma poważnymi konsekwencjami.

Sól, czyli chlorek sodu konsumowana w nadmiarze, zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca czy rak żołądka, a także przyczynia się do rozwoju osteoporozy, chorób nerek, w tym m.in. kamicy nerkowej. Z badań wynika, że nadmierne spożycie soli przyczynia się również do nadwagi i otyłości, gdyż bardzo słone produkty i potrawy wzmagają pragnienie, a to z kolei powoduje, że pijemy więcej napojów, często tych, które są słodzone.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie, co równa się 2000 mg sodu. W przeliczeniu na miary domowe: 5 g soli kuchennej to w przybliżeniu jedna płaska łyżeczka do herbaty. Rekomendowany limit spożycia soli (5 g) na osobę obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł: zawartą w produktach rynkowych (tzw. sól ukryta, bo niewidoczna gołym okiem) i sól dodaną do potraw (tzw. dosalanie).
Według Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie statystyczny Polak spożywa dziennie 2–3 razy (10-15 gramów) więcej soli niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. W tym kontekście warto pamiętać, że sól kuchenna nie jest jedynym źródłem sodu w naszej diecie. Innych, naturalnych źródeł tego pierwiastka jest bardzo wiele, np. mięso, mleko, owoce, warzywa, niektóre płatki zbożowe, kasze.

Jak ograniczyć ilość soli w diecie?

  • Stopniowo zmniejszaj ilość spożywanej soli. Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne.
  • Nie stawiaj solniczki na stole, aby nie dosalać gotowych potraw.
  • Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw.
  • Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.
  • Do wzmacniania smaku potraw używaj zamiast soli: świeżych i suszonych ziół, przypraw, soku z cytryny, czosnku oraz świeżych papryczek chili.
  • Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu (jednak nie jest ona zalecana dla wszystkich).
  • Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
  • Warzywa konserwowe odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą (zalewa często zawiera znaczne ilości soli).
  • Czytaj informacje na etykietach w celu wybrania produktów o jak najniższej zawartości soli.

Jak ustalić ile soli zjadamy?

1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli, a więc:   sól = sód x 2,5
Pamiętaj! Nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat. Zadbaj, aby posiłki dla dzieci nie były przesolone.

Zobacz:  

Źródła:

Źródło grafiki:
http://www.worldactiononsalt.com/awarenessweek/world-salt-awareness-week-2019/

Aktualności

Archiwum

© 2006 - 2019 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco