wtorek, 27 październik 2015 10:37 | Aktualności

W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi interpretacji i zastosowania w praktyce przepisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, na stronie Ministerstwa Zdrowia, w dniu 22.10.2015r. zamieszczony został link do poradnika implementującego zał. nr 2 powyższego rozporządzenia.

Poradnik konsultowany przez Instytut Żywności i Żywienia opracowany został przez Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawy zawiera:

  • Wymagania dotyczące jadłospisów przedszkolnych i szkolnych, tj.:
    • Ogólne informacje o nowych przepisach prawnych;
    • Szczegółowe wytyczne wynikające z przepisów prawnych;
  • Wymagania dotyczące produktów z poszczególnych grup żywności wykorzystywanych do przygotowywania posiłków w kuchniach placówek oświatowych.
  • Planowanie jadłospisów.
  • Propozycje 60 zestawów jadłospisów zalecanych w warszawskich przedszkolach. Wartość odżywcza i porcje posiłków obliczone są dla dzieci w wieku 4 do 6 lat, niemniej zwiększając gramaturę poszczególnych produktów według podanych w publikacji przeliczników, można je stosować dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych.

 

© 2006 - 2019 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco