Ziarna zbóż i przetwory zbożowo mączne
Badania akredytowane:
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Mikotoksyny (ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2), cytrynina
- Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
- Zawartość alkaloidów sporyszu
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, nikiel, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Witamina C
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
- Białko
- Tłuszcz
- Organoleptyka
Zawartość przetrwalników buławinki czerwonej
Przyjmowanie próbek do badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 |
Wydawanie sprawozdań z badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30 |
Kasa czynna: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00 |
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , www.wsse.gda.pl
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 558 776 33 51, 58 776 33 50,
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 776 33 52
Pliki do pobrania:
W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)