Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda jakościowa
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda jakościowa
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa
  • Liczba  Enterobacteriaceae - metoda płytkowa
  • Liczba bakterii z grupy coli - metoda płytkowa
  • Liczba Escherichia coli - metoda płytkowa w 440C
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa w 300C
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa w 300C
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa
  • Mikotoksyny (ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2), cytrynina
  • Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
  • Zawartość alkaloidów sporyszu
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), glin (dotyczy makaronów)
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
  • Składniki mineralne : wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka
  • Zawartość przetrwalników buławinki czerwonej

 

Zakres i metoda badań [plik do pobrania]

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 558 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 776 33 52


Pliki do pobrania:
Zlecenie na wykonanie badania  [plik do pobrania]

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY


  • Informacje
  • poniedziałek, 13, październik 2014 10:04
  • poniedziałek, 08, październik 2018 10:35

© 2006 - 2018 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco