Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda jakościowa
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda jakościowa
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa
  • Liczba  Enterobacteriaceae - metoda płytkowa
  • Obecność Staphylococcus aureus - metoda jakościowa 
  • Liczba Enterobacteriaceae- metoda NPL
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa
  • Liczba bakterii z grupy coli- metoda NPL
  • Liczba bakterii z grupy coli - metoda płytkowa
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa w 300C
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa w 300C
  • Liczba Escherichia coli - metoda płytkowa w 440C
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa
  • Obecność Enterobacter sakazakii – metoda  jakościowa
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Mikotoksyny (aflatoksyna M1, ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1, patulina), cytrynina
  • Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
  • Zawartość alkaloidów sporyszu
  • Zawartość azotanów i azotynów
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN
  • Składniki mineralne : wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo
  • Zawartość witaminy C i A
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka

 

Zakres i metoda badań  [plik do pobrania]

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00

 

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:
Zlecenie na wykonanie badania  [plik do pobrania]

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY


  • Informacje
  • wtorek, 14, październik 2014 11:01
  • poniedziałek, 08, październik 2018 10:51

© 2006 - 2018 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco