Zalecenia higieniczne dla podmiotów zajmujących się produkcją pierwotną owoców miękkich (truskawki, maliny, porzeczki, borówki) w celu ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego na etapie zbioru.

1. Jakość wody stosowanej do podlewania 

Woda nie może być zanieczyszczona fekaliami lub wymiotami ludzkimi. Woda do upraw powinna spełniać następujące kryteria mikrobiologiczne: grupa coli liczba poniżej 50 000 w 100 ml, grupa coli termotolerancyjne liczba poniżej 20 000 w 100 ml, paciorkowce kałowe liczba poniżej 10 000 w 100 ml, Salmonella nieobecne.

2. Nawożenie płodów rolnych 

Nie wolno stosować odchodów ludzkich, ponieważ mogą być źródłem zanieczyszczenia chorobotwórczymi wirusami, wirusy mogą utrzymywać się w kale nawet przez kilka miesięcy.

3. Zapewnienie dostępu do toalet w pobliżu plantacji dla wszystkich pracowników oraz do czystej, bieżącej wody do mycia rąk i możliwości higienicznego osuszenia rąk

W tym celu należy zapewnić, aby toalety (stałe lub przenośne) były:

  • myte i dezynfekowane zgodnie z przyjętymi procedurami.
  • utrzymywane w odpowiednich warunkach sanitarnych i dobrym stanie technicznym (zapewnione mydło, jednorazowe ręczniki oraz instrukcje),
  • tak zaprojektowane, żeby gwarantowały brak możliwości przeciekań do wód gruntowych,
  • w wystarczającej ilości dla zatrudnionych osób, i tak zaprojektowane, żeby zapewniały higieniczne usuwanie odpadów i zanieczyszczeń,
  • umieszczone blisko plantacji, w zamkniętym obszarze pola, gdzie pracują ludzie,

 4. Stosowanie zasad dobrych praktyk higieny przez pracowników:

  • przestrzeganie zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółte zabarwienie skóry,
  • egzekwowanie mycia rąk przed każdorazowym wejściem na pole (instruktaż przed rozpoczęciem pracy); zaleca się stosowanie rękawiczek jednorazowych,
  • posiadanie czystej odzieży przy wykonywaniu pracy.

5. Przestrzeganie zakazu wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci, które nie powinny znajdować się w obszarze zbioru owoców.

6. Zapewnienie czystości i odpowiedniej jakości stosowanych pojemników, naczyń do zbioru owoców, np. nieuszkodzone, czyste łubianki.

7. Przeprowadzanie szkolenia/instruktażu pracownikom w zakresie stosowania dobrych praktyk higienicznych.

Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2017.163.01.0001.01.POL&toc=OJ:C:2017:163:TOC


  • Informacje
  • piątek, 17, maj 2019 13:08
  • środa, 12, czerwiec 2019 13:10

© 2006 - 2019 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco