Botulizm jest chorobą zakaźną powodowaną przez silną neurotoksynę produkowaną przez bakterie Clostridium botulinum w warunkach beztlenowych.

Zarodniki tej bakterii występują w glebie, przewodzie pokarmowym zwierząt (w tym ryb), osadach z dna morskiego. Choroba może wystąpić po spożyciu skażonej toksyną żywności, a także w wyniku rozwoju bakterii w skażonych ranach oraz u małych dzieci, w wyniku kolonizacji jelit, wzrostu bakterii i produkcji toksyn w świetle jelita. Botulizm nabyty drogą pokarmową występuje najczęściej.

Głównym źródłem zakażenia jest źle konserwowana żywność, zanieczyszczona laseczką jadu kiełbasianego. W Polsce są to głównie przetwory mięsne i warzywne. Do zatrucia może dojść także po spożyciu niewłaściwie zakonserwowanych (w warunkach domowych) ryb i owoców morza. Po okresie inkubacji trwającym 12–36 godzin (nawet do kilku dni) od momentu spożycia skażonej toksyną żywności, pojawiają się trudności w mówieniu, zaburzenia połykania (objawy porażenia opuszkowego), zaburzenia widzenia (podwójne widzenie, opadanie powiek), symetryczne porażenie wiotkie mięśni szkieletowych postępujące od górnych partii mięśni do dołu. Mogą pojawiać się: złe samopoczucie, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka), zawroty i bóle głowy. W ciężkich przypadkach może dochodzić do porażenia mięśni oddechowych, co doprowadza do śmierci. Botulizmem nie można zarazić się od chorego człowieka.

Choroba może mieć bardzo ostry przebieg, chory wymaga intensywnej opieki medycznej i podania antytoksyny botulinowej. Nawet w przypadku zastosowania powyższych środków około 5–10% osób zakażonych umiera. W przypadku braku leczenia śmiertelność sięga 100%. Dlatego tak ważne jest zarówno przestrzeganie zasad higieny osobistej, jak i przy obróbce żywności – ścisłe przestrzeganie zasad konserwowania żywności (właściwe oczyszczenie, obróbka termiczna, przechowywanie).

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny (gis.gov.pl)

  • Informacje

Bąblowica jest zoonozą (chorobą, która przenosi się ze zwierząt na ludzi), powodowaną przez larwy tasiemca Echinococcus granulosus lub Echinococcus multilocularis.

Jaja tasiemca uwalnianie są z kałem zakażonych psów i lisów i mogą dostać się do organizmu człowieka zarówno przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk, jak i spożycie skażonej jajami żywności lub wody. Cysty najczęściej umiejscawiają się w wątrobie, ale również mogą występować w płucach, nerkach, śledzionie, ośrodkowym układzie nerwowym, kościach, oku i mogą tam przebywać nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta. Objawy choroby związane są głównie z powiększaniem się cyst, uciskiem na otaczające tkanki i narządy i zależą od miejsca ich lokalizacji (np. cysty w płucach doprowadzają do zmian przypominających nowotwór, a nieleczone doprowadzają do śmierci).

Nie przestrzeganie zasad higieny, bliski kontakt z zakażonymi zwierzętami i spożywanie niedogotowanej, niemytej, skażonej jajami tasiemca żywności (np. warzyw, owoców leśnych) stanowią czynniki ryzyka zakażenia. Osoby, które mają bezpośredni kontakt z lisami i ich kałem powinny używać środków ochrony osobistej (przede wszystkim rękawic ochronnych) oraz przestrzegać podstawowych zasad higieny, w tym nie jeść owoców i warzyw bez ich uprzedniego dokładnego umycia, a także pamiętać o każdorazowym myciu rąk przed przygotowaniem lub spożywaniem posiłków. Leczenie polega na chirurgicznym usunięciu cyst i zastosowaniu odpowiednich leków.

Więcej informacji nt. bąblowicy znajdziesz w materiale „Bąblowiec wielojamowy – niebezpieczny dla człowieka pasożyt lisów” opracowanym w Pracowni Parazytoz Zwierząt Domowych Instytutu Parazytologii Polskiej Akademii Nauk.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny (gis.gov.pl)

  • Informacje

Bruceloza jest chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie Brucella. Najczęstszymi rezerwuarami tej bakterii jest bydło, psy, owce, kozy i świnie. Bruceloza występuje na całym świecie, ale najczęściej stwierdza się ją w regionie Morza Śródziemnego

Ludzie ulegają zakażeniu poprzez bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami, ich wydalinami, wydzielinami lub skażonymi produktami pochodzenia zwierzęcego (w tym niepasteryzowanym mlekiem i produktami mlecznymi) lub też poprzez wdychanie skażonego bakteriami aerozolu.Transmisja z człowieka na człowieka stwierdzana jest bardzo rzadko. Po okresie inkubacji, trwającym średnio od 1 do 3 tygodni (nawet do kilku miesięcy), występują objawy ogólne (np. gorączka, osłabienie, bóle stawów) i objawy wynikające z uszkodzenia narządów (np. mózgu lub serca). Ostra bruceloza charakteryzuje się zmienną gorączką, której towarzyszą dreszcze, poty, bóle głowy, mięśni i stawów, ogólne osłabienie, wysypka, u mężczyzn bóle jąder. Może dochodzić do powiększenia wątroby i śledziony. Bruceloza przewlekła może być następstwem pierwotnego zakażenia, bądź też brucelozy ostrej. W jej trakcie może dochodzić do zmian w układzie kostno-stawowym (kręgosłup, duże stawy) oraz powikłań neurologicznych. Postać ta może trwać wiele lat i być przyczyną kalectwa.

Nieleczona bruceloza może przekształcić się w formę przewlekłą, bądź też może prowadzić do zgonu. Właściwa terapia antybiotykowa jest zwykle skuteczna.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny (gis.gov.pl)

  • Informacje

Choroby inwazyjne wywołane przez meningokoki, pneumokoki oraz Haempohilus influenzae charakteryzują się często ciężkim przebiegiem klinicznym i stanowią bezpośrednie zagrożenie życia. Bakterie przedostają się  do płynów ciała, które w normalnych warunkach są jałowe, takich  jak krew, czy płyn mózgowo – rdzeniowy, wywołując sepsę (posocznicę) oraz/lub zapalenie opon mózgowo – rdzeniowych. Choroba najczęściej przebiega gwałtowanie z gorączką. W przypadku zapalenia opon mózgowo – rdzeniowych zakażeniu towarzyszy ból głowy, sztywność karku, objawy oponowe, często połączone ze światłowstrętem. Meningokoki, pneumokoki oraz Haemophilus influenzae odpowiadają za większość bakteryjnych zapaleń opon mózgowo rdzeniowych u dzieci oraz osób dorosłych (za wyjątkiem przypadków zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych u noworodków, gdzie dominującą etiologią są streptokoki z grupy B, Listeria monocytogenes, Esherichia coli, Klebsiella, Enterobacter oraz Serratia). Przeciwko meningokokom, pneumokokom oraz Haemophilus influenaze dostępne są szczepionki. Szczegółowe informacje na temat szczepionek dostępne są na portalu www.szczepienia.pzh.gov.pl.

Ulotka informacyjna

Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczno-profilaktyczne postępowania w zakażeniach bakteryjnych ośrodkowego układu nerwowego – 2011r.

Rekomendacje dotyczące profilaktyki inwazyjnej choroby meningokokowej – 2009r. Zespół KOROUN

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny (gis.gov.pl)

  • Informacje

Gruźlica jest chorobą bakteryjną wywoływaną przez bakterie Mycobacterium tuberculosis (prątki gruźlicy).

Zachorowania na gruźlicę należą do najczęściej występujących chorób zakaźnych na świecie. Gruźlica jest przenoszona głównie drogą kropelkową. Znacznie rzadziej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową m.in. poprzez spożycie skażonego mleka zakażonej krowy, a także poprzez kontakt bezpośredni z uszkodzoną skórą lub błonami śluzowymi. Najczęstszym źródłem zakażenia są osoby chore na gruźlicę, w fazie prątkowania. Innym źródłem zakażenia są chore na gruźlicę zwierzęta np. chore krowy, które wydalają prątki m. in. z mlekiem. Okres wylęgania choroby jest trudny do określenia. Bakterie po wniknięciu do organizmu zostają w większości wypadków wyeliminowane, jednakże część z nich może pozostać w stanie uśpienia w organizmie zakażonej osoby nie powodując objawów chorobowych. Na skutek aktywacji bakterii poprzez spadek odporności w wyniku np. niedożywienia, może dojść do ich rozprzestrzenienia się prątków gruźlicy w całym organizmie, a następnie rozwój choroby w zajętych narządach lub tkankach.

Najczęstszą postacią choroby jest gruźlica płuc. Specyficzną odmianą choroby jest gruźlica wielolekooporna (MDR), w której stwierdza się oporność drobnoustrojów na co najmniej dwa najważniejsze leki stosowane w leczeniu skojarzonym, czyli izoniazyd i rifampicynę. Ponadto występuje też tzw. gruźlica XDR, która dodatkowo nie daje się leczyć co najmniej dwoma z pozostałych leków przeciwgruźliczych. Dlatego tak ważne jest skrupulatne przyjmowanie wszystkich zleconych przez lekarza leków we wskazanym przez niego okresie czasu. W przeciwnym wypadku tj. niesystematycznego lub zbyt krótkiego przyjmowania leków, leczenie nie jest skuteczne i prątki uodparniają się na nie. W przypadku zachorowania na gruźlicę brak jest charakterystycznych objawów. Mogą one mieć charakter ogólny (np. gorączka, osłabienie organizmu, brak apetytu, utrata masy ciała) lub miejscowy, w zależności od atakowanego narządu. Najczęstszym objawem gruźlicy płuc jest długotrwale utrzymujący się kaszel, ponadto mogą wystąpić duszności, bóle w klatce piersiowej, czy krwotoki płucne. Niecharakterystycznymi objawami gruźlicy pozapłucnej mogą natomiast być obrzmienia, bolesność ruchowa, powiększenie obwodowych węzłów chłonnych, upośledzenie funkcjonowania zaatakowanych narządów. Istniejąca szczepionka BCG, ogranicza wprawdzie ciężkość przebiegu choroby, ma jednak dużo mniejsze znaczenie w ograniczeniu jej transmisji. W Polsce zgodnie z Programem Szczepień Ochronnych obowiązkowe są szczepienia BCG wyłącznie niemowląt.Zwalczanie gruźlicy opiera się głównie na wykrywaniu osób, które mogą stanowić źródło zakażenia dla innych osób i wdrożeniu leczenia z zastosowaniem długotrwałej kuracji z użyciem antybiotyków i chemioterapeutyków. Natomiast działania mające na celu eliminację zachorowań u zwierząt podejmuje się zgodnie z opracowywanymi przez sektor weterynarii programami zwalczania tej choroby.

Ulotka – co należy wiedzieć o tej chorobie zakaźnej

Wyjaśnienia dotyczące faktów i mitów o gruźlicy

Gruźlica – najczęściej zadawane pytania

Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny (gis.gov.pl)

  • Informacje

Borelioza z Lyme jest chorobą zakaźną, wywołaną przez bakterie – Borrelia burgdorferi. Jest to najczęściej występująca choroba przenoszona przez kleszcze w Ameryce Północnej, w Europie i Azji. Do zakażenie człowieka dochodzi na skutek ukłucia przez zakażonego kleszcza. Jest on przenosicielem (wektorem) zarazka – pobierając krew zakażonego zwierzęcia, głównie drobnych gryzoni, zwierząt dzikich i ptaków, sam ulega zakażeniu, a następnie żerując, przekazuje krętki swojemu żywicielowi – np. człowiekowi. Po 7–10 dniach od ukłucia przez zakażonego kleszcza pojawia się w tym miejscu zmiana skórna, która następnie (w okresie nawet do kilku tygodni) powiększa się, tworząc czerwoną lub sinoczerwoną plamę – tzw. rumień wędrujący. Miejscowej zmianie skórnej towarzyszą często objawy uogólnione, takie jak: zmęczenie, ból mięśni, gorączka, ból głowy, sztywność karku. Brak rozpoczęcia leczenia może prowadzić w konsekwencji do zapalenia opon mózgowo – rdzeniowych oraz mózgu, zapalenia nerwów, zapalenia stawów lub zaburzenia rytmu pracy serca. Leczenie obejmuje podawanie antybiotyków przez min. 3–4 tygodnie. Przebycie zakażenia nie daje trwałej odporności i nie chroni przed ponownym zakażeniem. Nie ma dostępnej szczepionki przeciwko tej chorobie. Główną metodą jej zapobiegania jest:

  • noszenie odpowiedniej odzieży w miejscach, gdzie istnieje ryzyko występowania kleszczy (lasy, pola etc.) zakrywającej jak najwięcej części ciała (długie spodnie, koszule z długimi rękawami, nakrycie głowy etc.),
  • stosowanie środków odstraszających kleszcze,
  • po wizycie w lesie lub innym miejscu bytowania kleszczy dokładne obejrzenie całego ciała. Po zauważeniu kleszcza, należy natychmiast delikatnie go usunąć. W tym celu należy pensetą ująć kleszcza tuż przy skórze i pociągnąć ku górze zdecydowanym ruchem. Miejsce ukłucia należy zdezynfekować. Gdyby usunięcie kleszcza sprawiało trudności, należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Nie należy smarować kleszcza żadną substancją, aby nie zwiększać ryzyka zakażenia.

Należy również pamiętać, że kleszcze będące wektorami krętków Borrelia burgdorferi mogą jednocześnie przenosić inne zarazki chorobotwórcze dla człowieka.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny (gis.gov.pl)

  • Informacje

Zgonie z informacjami podanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) na całym świecie do dnia 2 października 2014 r., zarejestrowano łącznie 888 potwierdzonych laboratoryjnie przypadków zakażenia Mers-CoV, w tym odnotowano 353 zgonów.
Aktualne informacje o liczbie przypadków są dostępne na stronie WHO oraz ECDC. Większość zachorowań odnotowano u osób pochodzących z Półwyspu Arabskiego i Jordanii, natomiast w Europie (Francja, Włochy, Wlk. Brytania, Niemcy, Grecja, Austria, Holandia) stwierdzono dotąd przypadki zakażeń wtórnych MERS-CoV (secondary cases) wśród osób, stykających się z chorymi, którzy przebywali na Bliskim Wschodzie.


Transmisję wirusa obserwowano wśród członków rodzin osób chorych i wśród pracowników służby zdrowia opiekujących się chorymi. Jednakże nieznany jest dokładny sposób zakażenia oraz nie ma żadnych dowodów na utrwaloną transmisję wirusa na ludzi, którzy nie stykali się bezpośrednio z chorymi. Rezerwuar i droga szerzenia się tego wirusa nie zostały jak dotąd poznane. Przeprowadzone w kilku krajach Bliskiego Wschodu badania naukowe dowiodły, że wielbłądy mogą odgrywać istoną rolę w szerzeniu się wirusa MERS wśród ludzi. U wszystkich potwierdzonych przypadków zakażenia MERS-CoV stwierdzono infekcję oddechową. Większość z nich miała ostrą niewydolność oddechową i wymagała hospitalizacji. Według ECDC na terenie Unii Europejskiej w najbliższej przyszłości można spodziewać się kolejnych przypadków potwierdzonych zakażeń MERS-CoV. Dlatego ECDC oraz WHO zalecają aby pracownicy opieki medycznej byli wyczuleni na możliwość wystąpienia przypadków podejrzanych o zakażenie. Tymczasowe wytyczne WHO dotyczące prewencji i postępowania podczas opieki nad przypadkami podejrzanymi i potwierdzonymi. Wytyczne WHO w zakresie profilaktyki i kontroli ostrych infekcji dróg oddechowych w placówkach ochrony zdrowia w czasie epidemii i pandemii (04.2014 r.) Szpitale, które zapewniają opiekę nad pacjentami z podejrzeniem lub potwierdzeniem zakażenia MERS-CoV powinny podjąć odpowiednie środki w celu zmniejszenia ryzyka przeniesienia wirusa na innych pacjentów, pracowników służby zdrowia i osób odwiedzających. Obywatele UE podróżujący do Bliskiego Wschodu muszą być świadomi, iż istnieje możliwość zakażenia. Turyści powinni zapoznać się z informacjami zamieszczonymi na stronie WHO dotyczącymi ostrzeżeń dla pielgrzymów podróżujących w najbliższych miesiącach do Królestwa Arabii Saudyjskiej (Umra i Hajj). W tym czasie, ryzyko zakażenia Mers-CoV dla indywidualnego pielgrzyma jest bardzo niskie. Podróżnicy, u których wystąpią objawy w czasie podróży lub do 14 dni po powrocie powinni zgłosić się do lekarza, informując o swojej historii podróży. WHO powołało Komitet w sprawie statusu obecnej sytuacji zakażeń Mers-CoV który jednomyślnie poinformował, iż z aktualnie dostępnych informacji oraz za pomocą metod oceny ryzyka, nie zostały spełnione obecnie warunki, które wskazywałyby na zagrożenia dla zdrowia publicznego o zasięgu międzynarodowym (PHEIC). W związku z zaistniałą sytuacją WHO nie zaleca jednak obecnie stosowania żadnych ograniczeń związanych z handlem lub podróżowaniem na Bliski Wschód, jak również nie wskazuje na konieczność podejmowania dodatkowych działań przeciwepidemicznych przez służby państw, w których wystąpiły zachorowania. WHO i ECDC kontynuuje monitorowanie informacji na temat sytuacji MERS-CoV na całym świecie oraz informuje, iż zalecenia – WHO Risk Assesment oraz Severe respiratory disease associated with Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) są aktualne.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny (gis.gov.pl)

Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, w związku z sytuacją epidemiologiczną zakażeń wywołanych przez koronowirus MERS-CoV na Bliskim Wschodzie oraz w Korei Płd. informuje o zaleceniach dla turystów udających się w ww. rejony  (szczegóły – załącznik)

  • Informacje

  • Informacje

Nikiel, Kadm i Ołów

Badania są wykorzystywane w ramach urzędowej kontroli.

Zakres i metoda badań pdf [plik do pobrania] (551 KB)

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badań Higieny Środowiska, tel. 58 776 33 81
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ,   www.wsse.gda.pl

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Liczba drobnoustrojów -metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Obecność Pseudomonas aeruginosa - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Obecność Staphylococcus aureus - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Obecność Candida albicans  - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Zawartość wybranych środków konserwujących: estrów kwasu 4 hydroksybenzoesowego (metylparaben, etylparaben, propylparaben, izobutylparaben, butylparaben, benzylparaben) oraz 2 –fenoksyetanolu
  • Zawartość fluoru w pastach do zębów

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Migracja globalna do płynów modelowych (alkohol etylowy, kwas octowy, izooktan, woda)
  • Migracja specyficzna do płynu modelowego TENAX
  • Zawartość pierwszorzędowych amin aromatycznych
  • Ekstrahowalny formaldehyd ( z melaminy)
  • Formaldehyd w wyciągu wodnym (papier i tektura)
  • Migracja kadmu i ołowiu (naczynia ceramiczne, naczynia krzemianowe inne niż ceramiczne)
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Mikotoksyny: cytrynina
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość witaminy C
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Białko
  • Tłuszcz

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae  w temp. 37 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba Enterobacteriaceae- metoda NPL
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli- metoda NPL
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Obecność Cronobacter spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Mikotoksyny (aflatoksyna M1, ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1, patulina), cytrynina
  • Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
  • Zawartość alkaloidów sporyszu
  • Zawartość azotanów i azotynów
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość witaminy C
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00

 

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość witaminy C

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Mikotoksyny: ochratoksyna A
  • Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Mikotoksyny (ochratoksyna A,  aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2)
  • Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość i wykrywanie obecności barwników Sudan I-IV, Para Redu i Biksyny
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne,)
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Zawartość związków polarnych
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Zawartość kwasu erukowego
  • Liczba kwasowa
  • Liczba nadtlenkowa
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Zawartość i wykrywanie obecności barwników Sudan I-IV, Para Redu i Biksyny

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

Badania akredytowane:

  • Zawartość metanolu
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN
  • Mikotoksyny : ochratoksyna A
  • Zawartość cyjanowodoru
  • Zawartość karbaminianu etylu

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie pdf ANKIETY (245 KB)

  • Informacje

© 2006 - 2020 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco