Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Mikotoksyny (ochratoksyna A, patulina, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne,)
  • Składniki mineralne : wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo
  • Witamina C
  • Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) i siarczyny
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość azotanów i azotynów
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne);dotyczy warzyw suszonych
  • Witamina C
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00

 

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN (wyłącznie cukierki twarde)

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Mikotoksyny (ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2), cytrynina
  • Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
  • Zawartość alkaloidów sporyszu
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, nikiel, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka

Zawartość przetrwalników buławinki czerwonej

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 558 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 776 33 52


Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae  w temp. 37 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Obecność gronkowców koagulazododatnich- metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Enterobacteriaceae- metoda NPL
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli- metoda NPL
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Aflatoksyna M1
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Zawartość azotanów i azotynów
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu: 

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Organoleptyka
Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00

 

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Obecność Campylobacter spp. - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i mikroskopowym)
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Zawartość azotynów i azotanów
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00

 

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
tel. 58 345-15-45, 58 776 33 51, 58 776 33 50, 58 776 33 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz tel. 58 345-15-45, 58 344-73-00 wew. 221, 264,58 776 33 51, 58 776 33 50,
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak tel. 58 345-15-45, 58 776 33 52, 


Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Krajowe Biuro ds. Przeciwdziałania Narkomanii rozpoczyna ogólnopolską kampanię „Przyjmuje leki czy bierze? Leki bez recepty- do leczenia, nie do brania”.

Kampania jest odpowiedzią na narastający problem stosunkowo nowej formy odurzania się. Opinie toksykologów, lekarzy, a także terapeutów uzależnień wskazują na zwiększającą się liczbę przypadków używania przez młodzież, dostępnych bez recepty leków, w celach pozamedycznych. Łatwy dostęp do informacji poprzez Internet może w krótkim czasie doprowadzić do nasilenia się skali problemu.

Celem kampanii jest  zwiększenie wiedzy rodziców i nauczycieli na temat ryzyka używania leków dostępnych bez recepty przez dzieci i młodzież w celach pozamedycznych oraz przeciwdziałanie jego negatywnym skutkom. Kampania skierowana jest do rodziców młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz nauczycieli.

Kampania adresowana jest do rodziców oraz nauczycieli, przede wszystkim poprzez przygotowane publikacje. Pierwsza z nich to podręcznik dla rodziców "O lekach, marihuanie, dopalaczach bez histerii", natomiast druga jest to scenariusz zajęć z rodzicami dla nauczyciela "Szkoła i rodzice wobec zagrożeń substancjami psychoaktywnymi".

Materiały do pobrania:

Poradnik dla rodziców „O lekach, marihuanie, dopalaczach bez histerii”
Scenariusz spotkania z rodzicami „Szkoła i rodzice wobec zagrożeń substancjami psychoaktywnymi”

Prawidłowo skonstruowany rozkład zajęć lekcyjnych wpływa na zdrowie oraz możliwości psychofizyczne dzieci i młodzieży, a co z tym się wiąże na prawidłowy proces uczenia się i osiągane wyniki w nauce.

§ 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69 z póżn. zm.) nakłada na dyrektora szkoły obowiązek zapewnia wszystkim uczniom bezpiecznych i higienicznych warunków pobytu w szkole, a także bezpieczne i higieniczne warunki uczestnictwa w zajęciach poza szkołą.

Zgodnie z § 4 ww. rozporządzenia plan zajęć dydaktyczno-wychowawczych powinien uwzględniać potrzebę równomiernego obciążenia zajęciami w poszczególnych dniach tygodnia. Oznacza to, że:

  • zajęcia powinny rozpoczynać się o stałej porze, przy czym różnica pomiędzy dniami nie jest większa niż 1 godzina,
  • różnica liczby godzin lekcyjnych pomiędzy kolejnymi dniami tygodnia jest nie większa od 1 godziny

Utrzymanie stałego regularnego rytmu poszczególnych dni tygodnia zwiększa predyspozycje uczniów do nauki.

Ponadto zalecenia higienistów dotyczą uwzględniania w każdym dniu zajęć z elementami ruchu oraz niełączenia w kilkugodzinne bloki zajęć z tego samego przedmiotu, zwłaszcza podwójnego „zdwojenia lekcji”.

Istotnymi elementami dziennego rozkładu lekcji są przerwy między lekcjami. Zaleca się, aby przerwy trwały 10 minut, z zastrzeżeniem aby po trzeciej lub czwartej lekcji miała miejsce przerwa 20-minutowa (dopuszcza się 2 przerwy 15 minutowe). Zwiększenie długości jednej z przerw do 20 minut ma na celu umożliwienie spożycia bez pośpiechu posiłku oraz daje szansę na wypoczynek między lekcjami. Efektywnym wypoczynkiem dla uczniów po pracy umysłowej i bezruchu na lekcjach jest wypoczynek czynny. Pobyt na świeżym powietrzu połączony z ruchem wpływa na odnowienie sił potrzebnych do sprostania wymaganiom kolejnych zajęć lekcyjnych.

Pomieszczenia, w których odbywają się zajęcia, wietrzy się w czasie każdej przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć (§ 12 cytowanego rozporządzenia). Wietrzenie sal lekcyjnych przez pełne 10 minut pozwala na zmniejszenie zawartości dwutlenku węgla w powietrzu nagromadzonym podczas zajęć lekcyjnych.

W klasach edukacji wczesnoszkolnej (I-III) nie ma klasycznego podziału na przedmioty, dlatego o czasie i długości przerw decyduje nauczyciel. Uczniom należy umożliwić różnorodność zajęć i przerw w nauce. Czas czynnej uwagi dziecka w tym wieku to około 20 minut. Naturalna potrzeba ruchu dziecka w wieku 6-9 lat uniemożliwia długotrwałą pracę w pozycji siedzącej, dlatego poszczególne lekcje powinny być dostosowane do możliwości dzieci. W klasach młodszych należy uwzględnić częstsze przerwy oraz stosowanie mikropauz, które pozwalają usunąć zmęczenie statyczne.

Badania mykologiczne w obiektach użyteczności publicznej i mieszkaniach prywatnych w zakresie zagrzybienia powierzchni materiałów budowlanych (badanie  jakościowe - oznaczenie grzybów do rodzaju) oraz czystości mykologicznej powietrza (badanie ilościowe - ilość zarodników)

Metoda badawcza: Procedura Badawcza PB_92 edycja 6 z dnia 2018-01-08.
Badania mykologiczne w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi i obiektach użyteczności publicznej. Metoda mikroskopowa

Termin realizacji: do 40 dni od pobrania prób.

Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:    poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00
Sprawozdanie z badań zostanie odebrane osobiście po opłaceniu faktury w kasie lub  wysłane pocztą po opłaceniu faktury przelewem

 

Informacja o cenie: Cena za badanie uzależniona jest od liczby badanych pomieszczeń

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badań Higieny Środowiska, tel. 58 776 33 81
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Oznaczenia: styren, trichloroetan, octan winylu, cykloheksanon , benzen, toluen, etylobenzen, ksylen, octan etylu, octan butylu, butan-1-ol, naftalen, fenol, krezol.

Termin realizacji: do 21 dni od pobrania prób

Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:    poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00
Sprawozdanie z badań zostanie odebrane osobiście po opłaceniu faktury w kasie lub  wysłane pocztą po opłaceniu faktury przelewem

 

Informacja o cenie: Cena za badanie uzależniona jest od liczby badanych pomieszczeń.

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badań Higieny Środowiska, tel. 58 776 33 81
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Pliki do pobrania:

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Wykonywane badania:

Pliki do pobrania:

Zlecenie na wykonanie badania [plik do pobrania]

Zakres i metoda badań [plik do pobrania]

Wykonywane badania:

  • jaja pasożytów jelitowych: Ascaris, Trichuris, Toxocara
  • miano grupy coli,
  • miano Clostridium perfringens
    (wynik podawany jest w przeliczeniu na suchą masę)
  • Salmonella


Termin realizacji:

  • badania jaj pasożytów jelitowych do 30 dni od momentu dostarczenia próbki do laboratorium do wydania sprawozdania z badań.
  • badania Salmonella, miano grupy coli, miano Clostridium perfringens do 7 dni od momentu dostarczenia próbki do laboratorium do wydania sprawozdania z badań.

Próbki do badań pobierane są przez certyfikowanych próbkobiorców WSSE w Gdańsku
Laboratorium nie przyjmuje próbek wody pobranych przez klienta.
Cena za pobranie próbek uzależniona jest od liczby próbek i odległości miejsca pobrania od siedziby WSSE w Gdańsku.
Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby próbek.

Pobieranie próbek przez próbkobiorców WSSE w Gdańsku: poniedziałek  i  środa w godz.: od 08:00 do 11:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00



Dane do kontaktu:
Laboratorium Badań Wody i Gleby, tel. 58 776 33 71, 58 776 33 72, 58 776 33 73 tel./fax 58 341-94-13
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Pliki do pobrania:

Upoważnienie [plik do pobrania]

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

Badanie mikrobiologiczne - Legionella sp.

Próbki do badań pobierane są przez certyfikowanych próbkobiorców WSSE w Gdańsku
Laboratorium nie przyjmuje próbek wody pobranych przez klienta.
Cena za pobranie próbek uzależniona jest od liczby próbek i odległości miejsca pobrania od siedziby WSSE w Gdańsku.
Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby próbek.

Pobieranie próbek przez próbkobiorców WSSE w Gdańsku: poniedziałek  i  środa w godz.: od 08:00 do 11:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00



Dane do kontaktu:
Laboratorium Badań Wody i Gleby, tel. 58 776 33 71, 58 776 33 72, 58 776 33 73 tel./fax 58 341-94-13
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,   www.wsse.gda.pl

Pliki do pobrania:

Upoważnienie [plik do pobrania]

W celu zbadania zadowolenia klientów Działu Laboratoryjnego zwracamy się z prośbą o wypełnienie ANKIETY

© 2006 - 2019 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco