Aktualności

Archiwum
  • Aktualne wyniki badań i pomiarów czynników szkodliwych,
  • Prowadzony na bieżąco rejestr czynników szkodliwych dla zdrowia w pełnym zakresie ich występowania,
  • Wpisywane na bieżąco wyniki badań i pomiarów czynnika szkodliwego do karty badań i pomiarów,
  • Stwierdzone przekroczenia dopuszczalnych normatywów higienicznych,
  • Podejmowane działania zapobiegawcze w związku ze stwierdzonymi przekroczeniami normatywów higienicznych,
  • Informowanie pracowników o wynikach badań i pomiarów czynników szkodliwych (w tym udostępnianie ich pracownikom),
  • Wykonywanie badań środowiskowych przez właściwe laboratoria,
  • Uprawnienia do wykonywania badań lekarza wykonującego badania profilaktyczne pracowników,
  • Aktualne orzeczenia lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na określonym stanowisku (wszyscy zatrudnieni pracownicy),
  • Wykonywanie zaleceń lekarza sprawującego opiekę profilaktyczną nad pracownikami,
  • Prowadzony na bieżąco rejestr chorób zawodowych oraz zgłoszeń podejrzenia choroby zawodowej,
  • Bieżące usuwanie ze stanowisk pracy odpadów produkcyjnych,
  • Stan sanitarny pomieszczeń i urządzeń do pracy,
  • Stanowiskowe instrukcje bhp zawierające niezbędne informacje,
  • Dostępność instrukcji bhp dla pracowników,
  • Ocena i dokumentacja ryzyka zawodowego w zakładzie,
  • Sposób informowania pracowników o ryzyku zawodowym oraz zasady ochrony przed zagrożeniami,
  • Zapewnienie środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego przewidzianego na danym stanowisku,
  • Znaki nakazujące stosowanie odpowiednich środków ochrony indywidualnej (w przypadku stanowisk pracy, na których występuje taka konieczność/zagrożenia),
  • Zapewnienie pracownikom środków higieny osobistej, których rodzaj i ilość jest dostosowana do rodzaju i stopnia zanieczyszczenia ciała przy określonych pracach,
  • Zapewnienie pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych odpowiednich do liczby pracowników i rodzaju prowadzonej działalności,
  • Stan sanitarny i techniczny pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych,
  • Otrzymywanie ze względów profilaktycznych odpowiednich posiłków i napojów (w przypadku pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych),
  • Zapewnienie systemu pierwszej pomocy w razie wypadku oraz środków do udzielania pierwszej pomocy.

 


  • Zakres kontroli
  • sobota, 14, grudzień 2013 22:43
  • wtorek, 27, wrzesień 2016 11:28

Aktualności

Archiwum

© 2006 - 2019 WSSE w Gdańsku. | Polityka wykorzystania cookies

realizacja: Nabucco